Iscat-am frumuseţi şi sensuri noi

Închid ochii şi îmi amintesc clipele din autobuzul N9, în noaptea de după concert, când am simţit că nicio orchestră din lume nu poate acoperi notele grave ale cuvintelor ei.

Precum clădirile din Londra, plecând dinspre Trafalgar Square spre vestul îndepărtat, mă făceam tot mai mică, sperând ca autobuzul să nu se oprească niciodată, să adorm acolo pe locul din dreapta sus, privind cum Londra devine din ce în ce mai banală, mai vulgară.

Erau etapele singurătăţii, suferind de alienare cu simptomatologii diferite – eu încercând să o tratez prin vorbe goale, ea prin tăcere. Nicio despărţire de până atunci nu duruse la fel de tare – pentru că astfel părea acea clipă, ca după o relaţie lungă, chinuitoare, în care nu făcusem altceva decât să evităm cu orice preţ un moment de incomoditate. Şi a fost să fie atunci.

Ea s-a „despărţit” de mine sau cel puţin aşa am simţit eu. Doar Dumnezeu ştie ce răzmeriţă s-a petrecut înăuntrul meu. Nu ştiu ce mă durea mai tare, felul cum a ales să-mi mărturisească sau simplul fapt că a îndrăznit să o facă. Patruzeci şi trei de staţii de autobuz fără răsuflare, simţind cum mă cuprinde uşor vâltoarea lacrimilor şi mii de trăiri hoinăresc prin întreg corpul.

A fost fără doar şi poate un moment cheie al relaţiei noastre, un fel de 23 august 44, în care ea era Regele Mihai şi eu Germania Nazistă, căci acum sunt sigură că din seara cu pricina am devenit alt om. Nu am capitulat spăşită fără a încerca cel puţin să înţeleg cum am ajuns acolo, ci zi după zi, am încercat să absorb seva cuvintelor ei şi să mă retuşez.

Încă găsesc sensuri noi serii aceleia de vară, deşi poate că nu a avut în fapt niciun sens.

Nu a fost nevoie să ne împăcăm, căci nu fusese o despărţire reală.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: